SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
FÖRENINGSFAKTA
Det här är den officiella logotypen för IBF Backadalen, vilken också är föreningens klubbmärke.
 
Bildad: 2 december 1984
Medlemsantal: ca 600 st
Smeknamn: Red Lions
Kansliet: Tuve Sporthall, Göteborg
Matchdräkt: Röd tröja, röda shorts och strumpor
Hemmahall, ungdom: Tuve Sporthall
Hemmahall, senior: Lundbystrand Sporthall
Organisationsnummer: 855100 - 3307
Föreningsnummer: 28168 - 58
Plusgironummer: 691751 - 2
 
Det är med stolthet och glädje vi presenterar IBF Backadalen. Föreningen bildades den 2 december 1984 och det har visat sig att de personer som var med den historiska dagen planterade ett träd som numera har vuxit sig stort och livskraftigt.
 
Det hela började dock lite tidigare under 1984, då ett gäng grabbar i 20-års åldern tränade innebandy i en liten lokal som hette Backagården som var belägen i Hisings Backa. Efter ett tag hörde någon av grabbarna att det gick att anmäla sig till seriespel vilket då kollades upp mer noggrannt. För att anmäla ett lag till seriespel krävdes att man bildade en förening och söndagen den 2 december 1984 samlades man därför till ett möte. Det beslutades att Backadalens IF skulle bildas. Ett herrlag anmäldes till seriespel och med tiden startades både reservlag, damlag och ungdomslag. En del av dessa grabbar som var med och startade föreningen 1984 är än idag aktiva på ett eller annat sätt i föreningen.

Namnet IBF Backadalen uppkom första gången 1989 då en sammanslagning med Skälltorps IBK mynnade ut i att namnet ändrades till IBF Backadalen. 1992 skedde ytterligare en sammanslagning, denna gång med IBK Gothia vilket ledde till att föreningen tillfälligt kom att heta IBF Backadalen/Gothia innan tillägget Gothia togs bort strax därpå. Efter två sammanslagningar tätt inpå dröjde det till 2009 innan det var dags igen. Denna gång var det Vision Angered FC som upplöstes och gick in under IBF Backadalens fana.

Alla aktiva och alla de ledare som genom ett gediget arbete byggt och fortfarande bygger upp IBF Backadalen är grunden för att föreningen skall fungera. Utan alla dessa ideella arbetsinsatser, där många lägger ner hela sin själ för att utveckla föreningen, så skulle vi fortfarande befinna oss där vi en gång i tiden började. Det är ett stort ansvar att nya aktiva och nya ledare värnar om och arbetar med att föra den goda "Backadalsandan" vidare. Det är viktigt att alla jobbar för föreningen i både med- och motgång.

Det är inte bara idrottsliga framgångar som skall styra utvecklingen. IBF Backadalen skall också fungera som en förening där gemenskapen och kamratskapet värderas högt. Ett kamratskap som skall leva vidare även efter det att man slutat sin aktiva karriär. En förening som vill leva upp till detta och som ständigt vill utvecklas behöver förstås också ha en stabil grund vad gäller både organisation och ekonomi.
Historiska årtal

Bakgrund:  1982-84

Ett gäng fotbollsspelare spelade innebandy i en liten hall på söndagar som ett vinterkomplement till fotbollen. Det blev lite fritidsgårdsturneringar bl a under namnen "Rundningsmärket" och "Troubles".

 

1984-12-02

Bildades Backadalens IF i Åketorp, 6-7 personer hemma hos Per-Erik ”Perra” Reichenberg i hans pojkrum i föräldrahemmet.
Per-Erik "Perra" Reichenberg,  Thomas Palmér, Anders Brage, Thomas Sjöholm m fl.

Spelande tränare blev "Perra" och Palmér.
Färgerna blev Arsenalinspirerade (röda och vita) då detta var laget majoriteten höll på.
Första matchen (träningsmatch) spelades mot nybildade Björndammen som hade varit igång ett tag och det blev naturligtvis storstryk (4-17) då det var första gången vi spelade med 5 man och dessutom på en stor plan. 
Bara någon vecka senare spelades den första tävlingsmatchen och vi tog direkt revansch mot just Björndammen då vi vann med 2-0 i DM.
I DM det året gick vi förövrigt till final, men förlorade den mot Utby (0-3).

 

1985

Spelades den allra första seriematchen och den vanns över Hindås IBK med 5-2.

 

1986

Damerna gör entré. Första seriematchen för damerna slutade med delat pott mot Pixbo IBK (2-2).

 

1987

Spelades klubbens första SM-kval (Folksam Cup i Karlstad) där vi spelade 4 matcher i en femlagsgrupp, det blev respass direkt i gruppspelet efter - vinst mot Töreboda, en oavgjord mot Karlskoga samt 2 förluster mot ERGE (Skellefteå) och Carlstad United.

Startade första ungdomslaget i form av ”pojkar äldre” födda 70-73.

 

1990

Sammanslagning med Skälltorps IBK, som hade startats bara några tidigare med Bengt Holmqvist i spetsen.  Den sammanslagningen skulle ge oss några namn som varit betydande för klubben, såsom Thomas Svedman, Peter Hugosson, Göran Wahlén, Mikael Rampa, Tomas Lennartsson m fl. Det var då dagens klubbnamn IBF Backadalen skapades.

 

1991

Startade ett damjuniorlag upp.

 

1992

Sammanslagning med IBK Gothia
Denna säsong tvingades laget spela under namnet IBF Backadalen/Gothia. Året efter så kunde man återta namnet IBF Backadalen . Med IBK Gothia kom även den blåa färgen in i föreningsfärgerna som nu var rött, vitt och blått.
Från IBK Gothia kom namn som Stefan ”Pinge” Jungegård, Anders Hellgård, Rafael Sauce, Ronnie Janeberg, Christian "Crale" Carlsson m fl.

 

1993

Namnbyte från IBF Backadalen/Gothia tillbaks till IBF Backadalen.

Damlaget kvalificerar sig till nya förbundsserien Div 1 Damer.

 

1994

Herrlaget kvalificerar sig för förbundsserien Div 2 Mellersta Götaland.

 

1995-96

Herrlaget vinner Div 1 Norra Götaland. Kval till högsta riksserien (Elit Södra) spelades i form av gruppspel där förutom IBF Backadalen, Tomasgårdens IF och Hammarö IBK  ingick med borta/hemma-möten. De två bästa lagen flyttades upp och där slutade tyvärr IBF Backadalen 3:a.

Damlaget vinner Div 2 Damer Göteborg och får kvala till Div 1 damer.

 

1996-97

Återigen kval till rikets högsta serie (Elit Södra), detta år ställdes vi emot:
IBK Succé , Torshälla IBK. Backadalen slutade tyvärr åter på 3:e plats och missade avancemang till högsta serien. Här var vi endast ett (!) mål ifrån att bli uppflyttade. Sista matchen slutade oavgjort 6-6 borta mot IBK Succé från Linköping.

Efter denna säsong tappade vi bl a Anders Hellgård som gick till Pixbo IBK.
Hellgård ingick i den berömda HAJ-kedjan som dominerade både såväl Pixbo som i landslaget i många år framåt. Första året i Pixbo fick han dessutom spela SM-final som dock förlorades mot Warberg

 

1997-98

Damerna får en chans att kvala till Elitserien där det var direkt avgörande hemma- resp. bortamöte med Warberg. 2-2 i hemmamötet och 2-2 i bortamötet där WIC vinner i ”sudden” efter 11 minuter och därmed missade damlaget sin enda chans hittills att nå högsta serien.

 

2009

Genom en sammanslagning med Vision Angered så tar vi över deras plats i Div 3.
(vi själva hade kommit 3:a i div 4). Där fick vi bl a tillbaka Thomas Andersson till föreningen.

 

2010

Som ”Nykomlingar” vann vi direkt div 3 efter hård batalj mot "Dalas" (Martin Dahlgrens) Lindome. I och med serieomläggning fick vi som vinnare av serien ändå kvala, där kvalets utgång skulle ge en plats i ”nya” division 1. Vi fick kvala mot Tvååker IBK där matcherna slutade 6-9 på bortaplan och vi vann hemma med 10-7 vilket innebar ”sudden”, där Tvååker gick segrande ur och tog platsen i div 1.

 

2014-15

Vi tar återigen klivet upp i en förbundsserie (Div 1) efter att ha vunnit Div 2 GBG i storartad stil och denna gång blivit direktuppflyttade.

 

2018-19

Damerna kvalar till Allsvenskan där man möte Fagerhult Habo IB i 2 matcher tyvärr förlorade man båda matcherna. 

 

2022-23

Vi tar återigen klivet upp i en förbundsserie (Div 1) efter att ha vunnit Västsvenska Div 2 i storartad stil och denna gång blivit direktuppflyttade igen.

 

2023-24

Vårt damlag kvalificerade sig för nya regionala Div 1 (ihop med Skåne & Halland). Vinnare av den nya serien direktkvalificeras till nya Allsvenskan utan kval.

 

 
Anslagstavlan
PARTNERS / SPONSORER
Sociala medier
Anslagstavlan
SAMARBETSPARTNERS