SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
HERRAR A
Mattias Ryberg i en klass för sig...
2015-03-07 18:40

Mattias Ryberg målade 7 gånger och spelade i en klass för sig när herrlaget hemmaslog Sportlife/Kungälv med 15-2 i fredagskvällens match på Savannen i Lundbystrand.


Javisst vann Backadalen förra matchen mot Sportlife Kungälv med 10-0, men denna gång så trodde i alla fall jag och säkert många med mig att det skulle bli en betydligt jämnare och tätare match, då formstarka Kungälv kom på besök efter 5 raka segrar.


Men ack vad man bedrog sig. Endast oskärpa och ett omedvetet avslag på tempot från lejonen gjorde att segersiffrorna stannade vid 15-2.


Vi  startar denna kväll matchen på 2 femmor och till första tekning ställer vi upp med:

M: Linders   B:  Pelle och Kristian   C: Rieden    F: Ryberg och Axelsson


1:a perioden

Matchen startar och redan efter 10 sekunder så får en Kungälvspelare ett farligt läge i ”slottet” efter inspel från kanten, men missar bollen så gott som helt.

Efter 1.15 har Kungälv ett lobbskott från halva plan som tar i kryssribban bakom en överraskad Linders i målet.


1-0  (02:15)

Det dröjer dock inte längre än 2.15 innan hemmalaget spräcker nollan. Det är Anton Rieden som river och sliter på kanten och får in den till Ryberg som mitt i slottet får lägga tillrätta bollen i hooken och han placerar bollen klockrent i nät.


2-0  (03:13)

Emil A driver upp bollen från backplats, spelar in den i mitten till Markus A som får iväg ett bra skott mot mål och påpassligt dyker Mickelsson upp som gubben i lådan och petar in returen.


Intensiteten tilltar i matchen och lejonen ser och Rieden åker på en småful bentackling vid mittplan när han gör bort sin spelare och försöker passera vid sidan. Resulterar i en klockren 2:a på Kungälvsspelaren.

Dags för powerplay. Bra spel ger Rieden en fin chans som målvakten räddar. Backadalen håller uppe tempot och bollen rullar snabbt från klubba till klubba. Ryberg missar sedan ett nästintill öppet mål från högerkanten, frispelad av Markus A.


6 minuter har nu gått av matchen och Backadals-spelarna ser ruggigt taggade ut.

Efter 6.56 möter Rieden bollen i mittcirkeln och vänder i samma ögonblick 180 grader och vips försvann spelaren i ryggen. Lägger ut en fin "serverad macka" till Ryberg som för 3:e gången missar ett så gott som öppet mål från högerkanten. "-Kom igen nu Ryberg, ställ in skärpan", tänker jag högt!

Backadalen fortsätter trycka på och 10 minuter in i perioden släpper nu in 3:e kedjan (Pontus, Mikael och Jurado) i ett avlastningsbyte. Mikael jobbar fram bollen och passar Fidde som får iväg en riktig pärla, men målvakten står åter i vägen.


3-0 (14:08)

Det dröjer drygt 14 minuter innan sekretariatet får spela en ny mållåt. Bortas lägger in den vita plastbollen till Markus som vrider och vänder lite fram och tillbaks i mittcirkeln och slänger då iväg ett inte alltför hårt skott mot kassen, men det letar sig igenom ett antal spelare och in bakom Kungälvs keeper. Ytterligare ett bevis för devisen att "..det lönar sig att skjuta..."


Efter ett dåligt genomfört frislag av lejonen då klockan passerat 15 minuter hamnar bollen ändå i nätmaskorna ditplacerad av Mickelsson, men blir avblåst p g a slag framför målvakten.  


Intensiteten i matchen har nu sjunkit betydligt och spelarna är lite riviga och hafsiga och fotarbetet betydligt sämre. Kanske gick det lite väl lätt fram till 3-0.


4-0  (18:25)

Ett fint klapp-klapp av bröderna Anderberg emellan, avslutet stryker dock tyvärr tätt utanför högra stolpen. Men skam den som ger sig. Emil A tar genast tillbaks bollen och vips så rasslar det i återigen nätet bakom Kungälvs målvakt. 


Summering av 1:a perioden: (Skottstatistik 14-2)

Backadalen äger bollen mestadels och är stabila. Kungälv blixtrar till i några halvfarliga kontringar men skotten missar oftast målet.2:a perioden

Hemmalaget trampar nu gasen i botten från start. Bollen går som på ett snöre inom laget i drygt en minut innan Kungälv får röra den. Känns som en övning där man skall hålla bollen och få motståndaren att jaga efter.


5-0  (02:19)

Sebastian Bortas bryter bollen på mitten och drar sig ut åt höger in på Kungälvs planhalva och måttar in bollen i hooken och laddar för ett dragskott mot krysset, men väger i sista tiondelen av det till en skottpass utmed backen direkt på bladet till en rätt placerad Markus A en halvmeter från målet som enkelt styr in den bakom keepern och så var matchen helt avgjord.


6-0  (02:28)

Med blicken ner i mitt anteckningsblock, fullt beskrivande föregående mål, så slänger, enligt mina läktarkollegor, Kristian Ehrendal iväg bollen mot mål i form av ett lobbskott från egen planhalva. och vips så har bollen hamnat i nätmaskorna igen.


Nu går det undan som bara den. Backadalen är extremt överlägsna och Kungälvsspelarna får inte röra bollen.


7-0  (04:18)

Kedjan med bröderna Anderberg och Mickelsson droppar bollen bakom ryggen ett flertal gånger och Emil A drar iväg ett skott mot kassen och där dyker backen "Fidde" upp och trycker in målvaktsreturen.


8-0  (04:30)

12 sekunder senare så är det åter dags för Ryberg som "målar" på skott framifrån (?) eller någonstans ifrån (??). Hinner återigen inte titta upp från mitt anteckningsblock.

Asisisten kom enligt speakern från Rieden. Tur att någon ser vad som händer. :-)


Nu är det verkligen inte roligt att vara målvakt i Sportlife/Kungälv. Och inte har de med sig någon målvaktsavbytare som kan lösa av.


9-0  (04:57)

Nu förstår jag "Eddie", hur stressigt det kan vara att skriva matchreferat. Ryberg mål och Ehrendahl assist. Återigen på info från speakern. Själv såg jag ingenting.


10-0  (06:50)

Pelle driver upp bollen i mitten och vinklar ut den till höger där nu äntligen Ryberg ställt in siktet ordentligt och placerar bollen i nätmaskorna.


Tio noll (!!!) och inte ens halva matchen har gått. Vad skall detta sluta tänker man. Det är nästan så att man borde byta in hela bänken och vila våra bästa spelare för att inte skämma ut Kungälv fullständigt.

Jag vänder mig nu om tlll Riedens pappa på läktaren och säger att "...nu får de hjälpa Linders att hålla nollan. Det hade varit kul att nolla Kungälv återigen..." (10-0 i höstens möte)


Men att jag inte kan täppa igen min trut!!! Alltid händer det som inte skall hända när jag glappat. Minns hur jag för många år sedan i en bortamatch mot Kärra IBK, svarade min kompis som inte sett en match med vårt lag på många år, då han frågade om vi har några nya bra spelare nu. "-Ja vi har en riktigt spelskicklig back (Johan Astvik) som aldrig gör några enkla misstag. Där har han nu bollen... Men va faaaaaann...".

Plötsligt gjorde han ett misstag 17 sekunder in i matchen och ramlade ensam med bollen helt utan orsak. Och vips så hade Kärra gjort 1-0.


10-1  (07:28)

Så kom då som sagt reduceringen från Kungälv. Ett slumpskott från halva plan ramlar in bakom en totalskymd Linders. Sån´t som händer, men känns ändå onödigt. Johan Nilsson presenteras som målskytt med Niclas Jansson som passningsläggare.


08:53 åker Kungälv på matchens andra utvisning. Det är åter Anton Rieden som genom sin energi skall ta sig förbi en Kungälsvsspelare men får en rejäl tryckare över sargen i höjd med sekretariatet. Men Anton tar sig efter en kort stund upp från golvet och biter ihop. Hade det varit en fotbollsspelare från något av medelhavsländerna så hade väl båren varit framme och han hade snurrat 100 gånger och åmat sig in 5 minuter.

Nä Rieden är en äkta spelare och ligger inte mer än nödvändigt.


Powerplayet fortlöper utan några större farligheter (lite oskärpa) och Kungälv får en halvchans men blir avblåsta precis innan ett skottläge dyker upp. Men forwarden drar ändå iväg bollen på Linders i mål trots att spelet är avblåst (10:33). En TYDLIG signal från domaren gör gällande att det inte var en populär handling. Trots ljudliga protester så är det bara för Kungälvsspelaren att gå och sätta sig på botbänken.


Då blir det PP 5 mot 3 i 20 sekunder. Skall bara bli ett Backadalsmål under dessa 20 sek tänker jag, men icke. Den förste spelaren kommer in från utvisningsbänken igen, och de har klarat av det värsta, men...


11-1 (10:57)

... NU blir det mål istället. Det är Jonas Mickelsson, (den alltid "hårt i det tysta" jobbande slitvargen) som trycker in bollen, efter en som vanligt underbar diagonalpass från magikern Ryberg. 


11-2  (13:56)

Backadalens förstafemma dräller med bollen och Kungälv kämpar och krigar framför Linders i kassen och pressar in bollen innanför målramen. Känns onödigt...


Strax efteråt så visar vår målvakt Linders att han minsann inte står och sover. Han blixtrar till med en skön enhands reflexräddning på ett hårt Kungälvs-skott avlossat från bästa läge inne i "slottet".


"- NÄ SKÄRPNING NU GUBBAR !!!", hörs nu från undertecknad.

Många sugna spelare finns tillgängliga på bänken.

3:e kedjan gör en del sporadiska inhopp men får liksom inte riktigt tid att komma in i matchen men kämpar på så gott de kan. Alltid lika härligt att se hjärta och kämpartakterna på Pontus och Jurado bredvid en supersnabb Mikael.


Resten av perioden är lite halvt avslagen och Backadalen reder ut ett boxplay relativt enkelt efter att Kristian blivit utvisad för slag.


Summering av 2:a perioden: (Skottstatistik 10-4)

Början av perioden ägde Backadalen fullständigt, men intensiteten avtog mer och mer ju längre perioden led. Nä nya tag till slutakten hoppas vi på.3:e perioden

Perioden startar återigen med ett taggat Backadalen, som fortsätter gå runt på två femmor. Trodde faktiskt att man skulle vila en del spelare nu och att det skulle bli en hel del byten, men så blev det inte inledningsvis....


12-2  (02:17)

Mattias Ryberg gör en läcker delikatess då han trampar in från kanten ensam med målvakten. En snabb "tick-tack" med klubban och så lyfter han enkelt in den med backhand. Assisten kom från Kristian Ehrendahl.


Någon minut går och nu får 3:e kedjan speltid igen och de kämpar och sliter och jobbar fram en fin chans där Pontus avslutar med ett för honom klassiskt skott, en backhand-"knack". Målvakten får dock ut ett reflexsnabbt ben (!?...kan man skriva så... ja, ja det var i alla fall det som jag antecknat), och räddar bollen.


13-2  (05:21)

"Matchens lirare" (Ja, jag skriver det redan nu i inledningen av 3:e), Mattias "magikern" Ryberg avancerar in från sin position på högerkanten efter ett prefekt utkast från målvakts-Linders. Han vrider och vänder ut och in på målvakten ett tiotal gånger (känns som att någon "fryst" matchen med ett nödstopp och låst alla spelare och sedan låtit endast Ryberg och målvakten vara rörliga.)

Hur som helst så lyfter Ryberg till slut in den i kassen och det för kvällen högsta jublet och ovationerna från publiken hörs i samband med att Ryberg gör en high-five till resten av laget som rusar in på planen för att gratulera.

Ni som känner mig sedan alla år tillbaks vet att jag har en favoritspelare som höjer sig över alla andra och i praktiken är en magiker utan dess like, och det är vår egen fostrade gamle Backadalsspelare, Anders "världens bästa spelare" Hellgård.

Jag måste säga att Ryberg i sina bästa stunder har handleder och split-vision som i mångt och mycket påminner om "Hellas". Hoppas verkligen att du följer med oss upp i Div 1, Ryberg. Laget, vår publik, våra ungdomsspelare och hela div 1 serien behöver få bevittna dina konster även kommande säsong.


08:53 in i perioden så får lejonen åter spela PP efter att en Kungälvsspelare blir utvisad (!?) för nick. Ett lite märkligt domslut och protesterna var återigen högljudda, men det missgynnade ju inte oss direkt. Backadalen har ett konstant övertag i powerplayet och...


14-2  (10:12)

...till slut så vrider Anton Rieden fram och tillbaks med bollen och jag ropar "-Skjut" och det är precis vad han gör. Äntligen så får Anton placera in den i krysset bakom den nu helt knäckta målvakten i Kungälv. 


Mattias Ryberg visar återigen klass då han glider omkring på planen med bollen klistrad vid bladet och vänder ut och in på de flesta av motståndarna och till slut tröttnar de och SLÅR bort boll och klubba på Ryberg och ytterligare en utvisning är ett faktum.


Ett konstant bollinnehav i PP men ganska ofarligt och mestadels rundspel och ingen som vill ta avslut, så Kungälv reder ut sitt boxplay.


Snart var det dags för Backadalen att drabbas av en utvisning. Denna gång är det Alexander "Voita" Voutsinas som får förtroende att komma in från bänken och spela ett byte. Han hinner knappt vara inne mer än ett par sekunder innan han blir utvisad för slag (17:18). Rakt in på botbänken. Men han tar det med ett leende mot publiken. Det kan man gott kosta på sig då man leder med 14-2.


15-2  (18:48)

Vem om inte självaste Mattias Ryberg är den som fastställer slutresultatet.

Han vänder och vrider och gör som så många gånger tidigare denna kväll, nästan som han vill. Han slår dock sedan lite slarvigt bort en passning men dagens profil i matchprogrammet, Johan Axelsson kämpar förtjänstfullt tillbaks bollen på kanten och serverar Ryberg bollen mitt på Kungälvs planahlva. Han gör det enkelt och placerar bollen otagbart i kassen bakom den nu sörjande målvakten i Kungälv. Man kan nästan utläsa frustrationen hos keepern och en pratbubbla ovanför hans huvud i det skedet "..Men gud tar det aldrig slut någon gång...PUST-STÖN..." .


Jo, matchen går nu mot sitt slut och DÄR ljöd slutsignalen och den tappra trogna publiken applåderar hemmalaget som återigen visade prov på att man är seriens i särklass bästa och starkaste lag.


Summering:

Det var klasskillnad från första minuten till den sista. Inte så att Sportlife/Kungälv är ett dåligt lag, men idag såg de otroligt bleka ut, och hade kanske en för stor respekt efter senaste mötet mot lejonen (0-10). Lejonen var starkare på alla positioner och det var snarare så att om man inte omedvetet slagit av på takten och skärpan så hade det blivit än fler mål.


Matchens lirare
Juryn utsåg följande spelare till matchens lirare i vardera lag


IBF Backadalen:   #25 Mattias Ryberg (se motivering under Lejon nedan)
Sportlife/Kungälv: #54 Daniel Spargren (var stundtals pigg och försökte utmana)

De båda belönades med varsin vacker blomsterkvast från vår sponsor 
Blomster-riket på Tuve Torg 
 

Lejon:

3 Lejon: Mattias Ryberg (Spelar i en egen klass. Briljerade från start till mål)


2 Lejon: Anton Rieden (Ger Ryberg utrymme att briljera genom sitt riv och slit över hela banan. I mitt tycke utan tvekan Backadalens MVP under säsongen)


1 Lejon Pelle Törnqvist (Är kanske inte så spektakulär och märks så mycket i målprotokollet, men är precis den värvning som Backadalen behövde för att skapa en riktig trygghet på backplats. Alltid lugn och vårdad med bollen. En liten "STOR" spelare som verkligen skall lyftas fram och känna sig rejält välkommen i lejonfamiljen.

 

1 Lejon Resten av laget. Ja idag är jag på det humöret att alla oavsett speltid på planen deltog och bidrog till en positiv stämning och inga sura miner syntes på bänken.

Nästa match
Detta var säsongens sista hemmamatch och jag hoppas nu att laget avslutar snyggt i sista matchen för säsongen borta mot Guldhedens IK som spelas nästa söndag 15/3 i Valhalla Sporthall. Matchstart 16:00. Väl mött då!

Nyttiga länkar

Tabell
Poängliga
Spelprogram
Sportlife/Kungälvs hemsidaAvslutningsord:

IBF Backadalen anno 2014/15 har en otroligt bred topp på sin trupp och ingen faller ur ramen. Samtliga spelare i truppen gör inte bort sig i div 2. Och från att för ett par säsonger sedan nästan bara haft ett par målskyttar så finns det nu många spelare som kan producera. Man har också fått en stabilitet i de bakre leden och spelet ser ut att fungera bra. Dock kan man ibland se att när fokus går ner och benen inte rör sig som de borde så kommer man lätt in i lite svackor. Men ett målsnitt på "10-3" sett över de 21 matcherna i serien måste alla vara nöjda med.


Ledarstaben måste här också tillskrivas en stor del beröm. Inte bara att man skall ta rätt beslut i sin matchcoaching utan också att man fått ihop många av de duktiga spelarna att bli en enhet som jobbar ihop och levererar tillsammans.


Själv vill jag också ge en stor eloge till HELA TRUPPEN, där alla spelarna är delaktiga till att de två femmorna som spelade större delen i dagens match, levererar som de gör. Det är ett slit tillsammans på sena träningar och detta gör man inte med 10 spelare. Nä 3 målvakter och resterande spelarna i truppen. Det är ni alla tillsammans som tagit er till Division 1. Hoppas får se er alla när höstsäsongen startar.


Jag passar även på att lyfta fram vår trogna publik som stöttar hemma som borta. Och till herrgruppen som jobbat med bl a arrangemangen inför och runt matcherna. Ingen nämnd ingen glömd. Men ni är fullständigt fantastiska. Utan ert jobb så hade allt varit så mycket tyngre.


När vår egen Eddie "Matchreferatens kung" Erdeös, meddelade att han var bortrest på denna match, så fick jag frågan och bollade den med några andra som tyvärr inte kunde, så jag åtog mig då att själv försöka skriva ett litet kortare ref om matchen så att föreningen i alla fall kunde hålla uppe att vi har någon formav ref efter samtliga matcher. Tror att vi är ganska unika med det i vår serie.

Hur som helst så kunde jag aldrig tro att det skulle bli 18 sidor i mitt lilla anteckningsblock. Försökte anteckna från matchen med "kråkor" i blocket och nu efteråt försöka tyda dessa krumelurer när jag nu skulle skriva rent det. Referatet från matchen är kanske mindre objektivt skrivet än vanligt när Eddie skriver. Han har ju mer erfarenhet och är ett proffs på matchref, men jag tycker ändå inte att jag behöver skämmas för att presentera det.


Det har varit trevligt att tillbringa lördagseftermiddagen inne framför tangentbordet när det blåser och är en riktig höstdag ute. Kommer inte säga hur lång tid det tog att skriva rent det här, men nu skall jag tända brasan, hälla upp en go öl (aj det blir en "Staro") och avnjuta en bit kött och potatisgratäng.


Over and out!

"The stand-in"

Stefan "Pinge" Jungegård

Nyhetsarkiv
Målrik suddenvinst 8-92021-10-13 16:23
Hartmann förlänger2021-07-07 09:23
Förlust mot Frölunda 2020-02-18 12:06
Revanschen som uteblev2020-01-26 11:39
Tvåsiffrigt mot Burås!2019-03-20 09:57
Målkalas mot Landvetter2019-01-15 11:25
Delad pott för herrarna2018-10-21 10:18
Svag insats i premiären2018-10-01 23:44
Fabbe förlänger!2018-04-23 16:19
2018-02-24 16:02
Källman är tillbaka!2017-09-29 21:44
Emil Kronaas förlänger2017-08-05 21:34
Ove Viklund förlänger2017-07-23 22:50
Fabian Fihn förlänger!2017-07-20 10:51
Herrlaget förstärker 2017-04-21 23:05
Förlust trots smakstart2017-01-15 21:20
Pixbo tog revansch2015-12-23 10:08
Fel lag vann!2015-09-19 19:00
Välkommen Viktor!2015-07-23 12:40
Kristian har förlängt!2015-05-20 17:19
Rieden é klar!2015-04-13 17:34
Ryberg é klar!2015-04-09 21:25
Mickelsson é klar!2015-04-07 17:04
Välkomna!2015-02-04 07:08
Det blev en lätt vinst2015-01-12 18:47
 
PARTNERS / SPONSORER
Sociala medier
Anslagstavlan
SAMARBETSPARTNERS