Herrarna förlorade toppmötet mot Landvetter
2017-10-22 22:23

Landvetter IBK - IBF Backadalen

6 - 3  (2 - 1, 3 - 1, 1 -1)

Sent söndag eftermiddag så åkte lejonen till Landvetter för ett möte i toppskiktet av serien. Landvetter hittills obesegrade och Backadalen hade endast en förlust innan dagens möte, men tyvärr fick våra lejon vända tillbaks mot Hisingen med en 3-6 förlust i bagaget.

Det skall sägas att undertecknad var på lite dåligt humör idag vilket kanske påverkar innehållet i reffet lite, men lika mycket som jag ibland kan hylla killarna så känns det som att vi idag föll på många egna misstag mer än att Landvetter var bättre än oss. Så lite kritik kommer ni säkert att läsa mellan raderna. Och som alltid så är det målen som avgör vem som får med sig poängen att lägga till i tabellen och idag var Landvetter klart vassare när de fick sina lägen.

Men okej tillbaks till inledningen.  Backadalen mönstrade tre femmor från start och ytterligare 3-4 spelare på bänken. Gött och se en hel trupp igång och det är viktigt inför fortsättningen av serien.

Så här såg femmorna ut:

Målvakt: Emil Enander Boqvist

1:a Hamretz, Bergqvist, Aronsson, Bylund, Kronaas

2:a Theo, Abrahamsson, Ove, Källman, Hellström

3:e Fidde, Ehrendahl, Fabbe, Östling, Wedberg

1:a perioden

Match inleds ganska intensivt i den ganska så lilla hallen. Små ytor gör att det snabbt skapas skottlägen och Kronaas drar iväg något skott direkt mot mål. Det kommer bli många fler idag.

6:02  1-0
Backadalen håller på och flytta upp laget och den så vanligt stabile Hamretz går som siste man rakt upp i mitten och blir av med bollen. Landvetter hugger direkt och ett par snabba pass fram och tillbaks så har de tagit ledningen med 1-0.

Lejon låter sig dock inte nedslås av detta utan jobbar på bra med intensitet och snabba fötter. Bollen rullar bra mellan spelarna och de får till en hel del avslut mot Landvetterkassen.

Men i uppspelsfasen så är det fortfarande för slarvigt och ibland nochalant med passningsspelet vilket gör att även Landvetter får ett antal avslut som Emil i målet avstyr.

Efter knappt 9 minuter sådriver Bylund upp bollen snyggt på vänsterkanten och hittar in med en passa i mitten där Aronsson drar till med ett rappt skott, som dock målvakten gör en mirakelräddning på.

Femman med Kronaas, Bylund och Aronsson snurrar runt rejält i anfallszon och får bra hjälp av Hamretz och Bergqvist på backposition. Ytterligare fina räddningar av Landvetters målvakt.

13:07  U2 Landvetter (slag)

Backadalen får nu möjlighet att spela Powerplay och gör det riktigt bra. Till skillnad från vissa andra matcher så går bollen snabbt och precist mellan spelarnas klubbor men skärpan i avsluten är inte 100%.

Men det skulle snart komma ett mål...

14:37  1-1 Emil Kronaas (Filip Hamretz)

Ett snabbt uppspel efter en Landvetterkontring och några kviskc pass mellan Hamretz och Kronaas, där den sistnämnde avlossar ett rappt direkskott från högerytterposition. Kvitterat! Skönt, det behövde vi.

15:59  2-1

Landvetter spelar upp bollen från egen bakplan när vi är mitt i ett rullande byte och vi kommer inte riktigt rätt i positionsspelet och tappar markeringen. Landvetter spelar ut billen från mittplan ut på högeroffensivkant och ett distinkt direktskott högt upp i mål så har Landvetter lite snöpligt återigen tagit ledningen.

Backadalen fortsätter skjuta friskt men antingen så missar man målet eller så är Landvettermålvakten framme med en hand eller axel och motar det mesta.

I den 17:e minuten så driver Fihn upp bollen och hittar fram till en nästa ren Wedberg som dock lyfter en backhand över mål.

Paussignal! Man kan inte säga att Backadalen för spelet men skapar helt klart flest målchanser utan att få utdelning.

2:a perioden

Knappa minuten in i perioden så drar Kronaas iväg ett stenhårt skott från vänsterytterposition men målvakten gör återigen en så´n där idioträddning och Kronaas skriker ut sin frustration så hela hallen hör.

01:30  U2 Backadalen Joakim Östling (slag)

Lejonen tappar mycket folk högt upp i banan och i hemjobbet så hugger Östling lite för synligt bakifrån på en Landvetterspelares klubba och stoppar då upp kontringen och domaren tvekar inte på att blåsa för en 2:a.

01:48  3-1

Som så många gånger tidigare under säsongen så visar det sig att med spelare i utvisningsbåset så vinner man inga matcher. Vi bryter bollen i Boxplay och är på väg upp i banan med flera spelare men den annars så duktige Fabian "Fabbe" Fihn dräller med bollen på mittplan och av kontringen blir det inget utan istället ställer Landvetter om blixtsnabbt och pang, pang så ligger bollen återigen bakom Emil i kassen. Känns inte rättvist men återigen så slarvar vi alldeles för mycket.

03:14  3-2 Emil Kronaas (Filip Hamretz)

Hamretz driver som så många gånger under matchen upp bollen på vänsterkanten, hittar ut en passning på vänsterkanten till Kronaas som före ett ögonblick ser ut att leta efter Bylund i mitten. Men Bylund drar med sitt slit isär försvaret och det öppnar upp för Kronaas som istället dra iväg ett av sina rappa skott och pang så har vi reducerat igen.

Efter någon minut ytterligare så är Landvetter så när på att göra mål i en kontring då Backadalen och även denna gång är det Fabian Fihn som lite nonchalant tappar bollen för lätt.

Härefter följer en period med många dåliga beslut av många av våra spelare. En del riktiga indianare som det känns som att spelare på den här nivån inte skall behöva göra. Det måste till ett säkrare passningsspel och mer marginal när bollen skall upp från vår zon.

Efter drygt 9 minuter in i perioden så jobbar Bylund åter fram bollen och spelar in den i mitten till Aronsson som drar iväg ett snabbt direktskott. Men återigen så räddar målvakten briljant, denna gång genom en reflexräddning där handen är i vägen.

09:49 4-2

Så är det återigen lite halvslarv och Landvetter är inte sena på att ta vara på det. De spelar bollen snabbt med ett resolut avslut och utökar därmed sin ledning. Det känns som att de inte behöver jobba så mycket för sina mål, medan vi far runt och skjuter på allt som rör sig utan att få in bolluslingen.

Efter drygt 11 minuter så har vi en fin kontring där Källman avslutar med hårt rappt skott men matchens lirare så här långt Landvetters målvakt Peter Morero gör återigen en högklassig räddning.

Backadalen fortsätter att skapa lägen men målvakten tar allt och är tät som en vägg. Det börjar faktiskt kännas redan här att det inte kommer bli några poäng idag, trots att det är vi som för matchen.

14:59 5-2

Så var det då dags igen för Landvetter att öka på sin ledning och detta målet var lite signifikativt för matchen. Vi ger åter bort bollen, denna gång genom Andreas Källman som driver med bollen över banan utan att släppa iväg den och tappar den sedan på kanten och Landvetter straffar oss direkt.

Samtidigt med baklängesmålet så väljer nu Backadalen att byta målvakt. Om det var Emils eget beslut eller om det var ledningens, låter jag vara osagt. Jag tycker intet att Emil gjort någon dåligt match men han har väl heller inte riktigt kommit in i matchen och tagit så mycket, så det är väl inte fel att den andre Boquist (med ett "u" istället för "v") får komma in och försöka hålla tätt.

PAUS!

3:e perioden

Efter ett par minuter får Fabbe bollen i ett kontringsläge men återigen så blir han lite väl nonchalant och Landvetter knycker bollen. Kommer på mig själva med att skrika till "-Men va faaan Fabbe, skärpning".

Matchen får nu lite av en "kriga på"-karaktär och man blandar och ger en del chanser fram och tillbaks. Tycker dock att vi är lite svaga i vårt egna markeringsspel och Landvetter kommer i en del fria lägen där Daniel i målet agerar vaket och stabilt och håller bollen borta från baklängesmål.

Då det inte finns någon skottstatistik från matchen så är det svårt att säga hur många skott på mål vi hade, men Emil Kronaas kommer säkert att drömma mardrömmar i natt om Landvetters "målvaktsvägg" Peter Morero.

Efter 13 minuter så begär Backadalen timeout och då jag inte har någon tränarbakgrund så har jag lite svårt att se vilka förändringar man gör. Det jag mest märker av är att det känns som att Kronaas är inne non-stop och skjuter på allt som rör sig och lite till. Det är inga direkt dåliga skott, men på något sätt så måste fler bollar gå i mål för att det skall vara lönande.

Det känns som att vi försöker men det vill sig liksom inte.

16:49  6-2

Och följaktligen så punkterar Landvetter matchen med en hård retur otagbart efter att Daniel i målet gjort en bra räddning på ett stenhårt Landvetter-skott.

Vi fortsätter att pumpa på men det kommer skott ur dåliga vinklar och många felaktiga lägen. Så blir det när bolluslingen inte vill in.

19:09  6-3 Emil Kronaas

Kronaas får utdelning på sitt (100:e ?!?!) skott och fastställer slutresultatet till 6-3. Trots att vi tar ut målvakten och försöker komma närmare så ljuder snart signalen och Landvetter står som segrare i kvällens fight.

Sammanfattning:

Vill börja med att passa på att ge cred till domarparet Joakim Amri Nilsson och Adnan Tongur som jag tyckte höll matchen på en bra nivå och lät spelet flyta på men ändå kontrollerade situationerna så det inte drog iväg med irritation och fult spel.

Landvetter spelar okomplicerat och rejält och straffar oss direkt när vi begår misstag. Även om jag inte tycker att matchen speglade resultatet så är det svårt för oss att snacka bort en 3-6 förlust så där får Landvetter var nöjda med sin effektivitet.

När det gäller vårt egna lag så har jag blandade känslor efter dagens match.

Positivt:

Jag tycker att det är bra att vi börjar med 3 femmor och går runt på mycket folk. Tycker inte att någon faller ur ramen i truppen och det är viktigt att ha en bra konkurrenssituation. Allt från spelare 1 till 22 eller hur många vi nu är i truppen :-) så är det viktigt att alla känner sig delaktiga även om man inte får spela när man tillbringar nästan 4 timmar i en innebandyhall. Så ni som spelar mycket ge de spelare som får mindre tid en klapp på axeln och fortsätt att peppa dem så de i sin tur peppar laget under matcher och träningar. Det är tillsammans vi förlorar och även vinner, så kör hårt gubbar.

Förbättringspotential:

När vi sedan kommer till dagens match så är det några spelare som jag tycker får ta och höja sig rejält. Jag har i reffet varit kritisk mot några av er, bl.a Fabbe, men samtidigt så kan man kräva lite mer då du har så mycket innebandykunannde i dig. Jag brukar allt som oftast berömma och föra fram hur duktiga och bra ni är, men då måste jag även kunna kritisera ibland då det finns så mycket mer att ta ut av er.

Vi måste lämna nonchalansen och misstagen bakom oss om vi vill fortsätta tillhöra toppskiktet. Vi kan vinna över alla lag i den här serien. Det är jag fullkomligt övertygad om, men även förlora mot alla om vi inte gör jobbet rejält.

Så se nu till att fila bort misstagen så kommer vi att lyfta framöver.

Vill även ge lite extra cred till vår unga talang Bylund som sliter mycket utan boll och skapar utrymme för bl a vår hårdskjutande målspruta Kronaas. Även Aronsson gör ett gigantiskt jobb på centerplatsen i den kedjan.

Ehrendal och Theo ser lugna och sansade ut i sitt backspel och Filip Hamretz är förutom missen vid 1-0 felfri matchen igenom. Nä, hem och gnugga bort misstagen så skall Marstrand få känna på vassa klor på savannen om en vecka.

Ha det bra alla och välkomna tillbaks då!

Text & foto: Stefan "Pinge" Jungegård

LEJONLIGAN (se uppdaterad lejonliga här)

3 lejon:    #35 Filip Hamretz

2 lejon:    #26 Emil Kronaas

1 lejon:    #22 Andreas Aronsson, #90 Pontus Bylund