Stötta föreningen i Swish-insamlingen #TILLSAMMANSFÖRBACKADALEN
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
IBF BACKADALEN
Tillsammans Ansvar Glädje - T A G
LEDARSIDAN

Lirarnas sport - Snart ett minne blott
2016-12-20 18:49
Innebandyn byggdes upp under 80- och 90-talen som lirarnas sport. Hänger du inte med är du inte snabb nog myntades i början av 2000-talet men nu ser vi en allt mer tuff och ful sport. Farten ökar och i kombination med bristande respekt för motspelare och illa tajming har vi nu börjat få skador på Elitnivå och beteendet smyger sig ned i åldrarna. Detta vill Partille Innebandy inte se. Partille Innebandys styrelse ställer sig bakom detta öppna brev och har fått medhåll av en del innebandyadel. Vill du ge ditt stöd också?

Vi har varit med och byggt upp svensk Innebandy som en av pionjärsföreningarna. 1988 startade vi det som än idag är Partille IBS. Det var lirarnas sport och slogans som – hänger du inte med är du inte snabb nog tog fäste. Det är snart ett minne blott. Lirarna kvaddas där ute. Häromdagen däckades Alexander Rudd och idag fick vi se en av våra flickspelare utgå med hjärnskakning. Tyvärr är det inte enskilda incidenter.


Det är numera normaliserat att springa över spelare och att fullfölja satsningar på spelare med och utan boll. Inte bara hela vägen in, utan hela vägen igenom. Framför mål, på mittplan och allt som oftast vid sargen. Lägg därtill ideliga tryckare i ryggen och fasthållningar så har lirarnas sport börjat gå motsatt väg mot ishockeyn. Ishockeyn har fattat att detta måste bort och numera tar man för allt avseende hakningar och fasthållningar samt är benhårda på tacklingar där merparten av tacklingen tar i huvudet. Man har dessutom regeln med att man inte får ta mer än tre skär innan tacklingen utdelas. Inom innebandyn ser man i snudd på varje elitmatch spelare som tar 5-10 meters sats och tacklar spelare med och utan boll. Även lågt stående och oförberedda spelare. Vad värre är detta sprider sig nu ned på ungdomssidan och där kan det bli än värre med skillnad i storlek och ålder. Det är inte en utveckling vi kan stå bakom.


Vi är inte emot fysiskt spel men det vi nu ser är oroväckande. Man måste ta ansvar för sig själv och stanna upp innan. Man kan inte springa rätt in i spelare i hög fart i en sport som faktiskt bara tillåter skuldra mot skuldra. Om inget görs kommer vi få fram en helt ny typ av innebandyspelare och innebandy. Eller det har vi nog redan fått. Det kommer vara stora spelare med mycket muskler och som kan stå pall en smäll. De små tekniska och spelskickliga spelarna kommer att försvinna. För att tala klarspråk vi kommer inte att vara lirarnas sport.


Vi har senaste veckan tagit oss tid att på ett lugnt sätt prata med två domarpar. Ett på seniornivå och ett på ungdomsnivå. Diskussionen har varit bra och domarna förstår vår syn men säger att de upplevs som petiga om de följer de givna direktiven som Svenska Innebandyförbundet gett ut i oktober eller för den delen bara regelhandboken.


"När en spelare i en situation, utan att spela på bollen, har som syfte att attackera motspelare (jämför ishockeyns "open ice tackling") och i en sådan aktion träffar sin motståndare ska matchstraff 3 utdömas. (Regelhandboken 617.2)"


"Om ingen fysisk träff uppstår men motståndarens löpväg/spelmönster påverkas ska matchstraff 1 utdömas. Detta gäller även om en spelare använder sin klubba att hota sin motståndare. (Regelhandboken 613.6)"


Detta ser vi varje vecka utan matchstraff. Detta ser vi varje veckan utan ens en fem minuters utvisning.


För oss är det farten man skall ta i beaktande. Inte att man har fysisk kontakt. Man måste stanna upp. Man kan inte bara köra rätt igenom spelare. Det är förenat med stor skaderisk och allt som oftast hjärnskakning som följd. Det påpekas också i direktiven.


I och med denna skrivelse vill vi visa vårt stöd för alla de domare som vill följa de direktiv som Svenska Innebandyförbundet satt upp som hjälp.


Vi håller inte domarna ensam ansvariga för detta. Det är lika mycket det Elitistiska etablissemanget. Men oavkortat detta så är vår syn att det måste bort. Det ansvaret har vi ledare och domare gemensamt med förbunden.


Domarna är inte petiga, ni hjälper oss att bevara den sport vi alla älskar som är lirarnas sport och där allvarliga huvudskador inte skall existera.


Dag som ovan och Er undertecknad


Ulf Andersson
Styrelseledamot i och grundare av Partille IBS
IBF Backadalen håller med om detta och vill att alla ledare och tränare talar om detta med sina spelare.

 
PARTNERS / SPONSORER
Sociala medier
Anslagstavlan
SAMARBETSPARTNERS